Aktiv vinter för alla

Känslan av att susa ner för en nypistad backe med vindbitna kinder och solen i ögonen genom ett vackert vinterlandskap är, för den som har upplevt det,  oslagbart. Att bara få vara ute i naturen och andas frisk luft gör gott för både kropp och själ, oavsett väderlek.  

Text: Jonas Norén
Foto: Totalskidskolan

Alpsystem

Så här i vintertid är det många som redan har varit eller planerat att åka på skidsemester, en vinterresa upp till fjällen, ner till alperna eller en vecka i fjällstugan med längdskidåkning och bastubad. 

Tittar man på utbudet av vinteraktiviteter för just funktionsnedsatta finns det ett antal skidorter som glädjande erbjuder vinternöjen för alla. Det finns många funktionella sätt att ta sig nedför backarna på. Här följer några varianter:

Sitski
En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sitski kräver full funktion i överkroppen. Du svänger genom fina rörelser i överkropp och armar. Sitski kräver ingen licens.

Sitski

Biski
En biski består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. Biskin är stabilare än en sitski. Det krävs viss balans men relativt lite styrka av åkaren. Behöver åkaren hjälp att styra och bromsa kan en medåkare hjälpa till.

För att få åka lift och köra biski på egen hand utan skidinstruktör krävs att du genomgått en utbildning om minst 12 lektionstimmar. Utbildning och licenstagning genomförs med instruktörer. Har du inte giltig biskilicens måste du alltid ha en instruktör med under åkningen.

Biski

Stående skidåkning
Personer med funktionsnedsättningar som utvecklingsstörningar, Downs syndrom, cp-skador, synskador, halvsidesförlamningar eller amputationer kan ofta åka stående, då med stöd och hjälp av en instruktör eller annan typ av balanshjälpmedel.

Skicart
En skicart består av en stabil sits monterad på fyra skidor. Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Skicarten kan styras av åkaren med spakar för händerna, pedaler för fötterna eller en kombination av de båda. Behöver åkaren hjälp att styra kan en medåkare göra detta bakifrån med en eller två skacklar. Skicarts finns i både barn och vuxenstorlek. 

Skicart

Vart kan man åka?
I Sverige är det just nu Hundfjället och Åre som erbjuder personer med bestående funktionsnedsättning att åka såväl sitski som skicart. Hundfjället erbjuder funktionell skidåkning. Här finns sitskis, skicarts, biskis och behöriga instruktörer. Hyra av funktionell utrustning motsvarar priset för komplett avancerad alpin utrustning.

I Rödkullen, i det natursköna Åre, ligger Totalskidskolan. Det är en anläggning anpassad helt för rörelsehindrade. De har funnits i över 30 år och har genom åren hjälpt tusentals personer med en funktionsnedsättning att få uppleva skidåkning.

Rödkulleområdet är en del av Åre som har varierande terräng från nybörjarbackar till avancerad skidåkning. Via släpliftarna kan man också ta sig hela vägen upp till toppen av Åreskutan 1 420 meter över havet. 

Grundaren
Anders Olsson från Strängnäs bröt ryggen 1976. Han älskade att idrotta och åka skidor, vilket han ville fortsätta med. 1986 började Anders och en vän till honom att konstruera ett hjälpmedel åt Anders som kunde få ut honom i skidbacken igen. Efter ett misslyckat försök där de försökte hitta en ställning som låste hans ben i en grundposition för skidåkning, började de istället att fundera på en skida med sits – en sitski. 

Efter ett projekt som avslutades 1995 finansierat av Allmäna Arvsfonden, för att starta kurser för sitski, blev succén ett faktum. Efterfrågan var enorm och personer med alla typer av funktionsnedsättning blev intresserade av att åka skidor. De startade då en skidskola. Projektets namn var Sitskigruppen Totalskidskolan. 

Ideell förening
Tanken med skidskolan är att alla som kan och vill ska kunna åka skidor. Då kostnaderna för en skidåkare med funktionsnedsättning ofta är betydligt högre än skidåkare utan, valde de att sänka priset för deras medlemmar till en kostnad som motsvarar en fjällgäst som vill hyra utrustning och gå i skidskola. Därför startade de en ideell förening. 

Sedan 1987 har de alltså, tack vare sina sponsorer (donatorer, fonder, finansiärer, partners och goda vänner), lyckats samla ihop pengar för att kunna genomföra och driva skidskolan alla dessa vintrar. 

Det kan låta konstigt, men deras ambition är att inte ha återkommande gäster. De vill att så många skidåkare som möjligt ska få chansen att kunna åka iväg på egen hand med sin familj eller vänner, efter att de besökt skidskolan i Åre. 

Därför ger de nya gäster med grava- eller flerfunktionsnedsättningar förtur i bokningslistan, som ofta är väldigt fullbokad. 

Vill du ha fler tips om vinteraktiviteter? Då har vi ett bra tips i Norge. Ring oss så berättar vi mer!

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: