Assistansens dag 4 juni 2024

Den 4 juni infaller Assistansens dag. Vi på Vivida Assistans instiftade dagen 2015 för att lyfta bort fokus från de negativa krafter som påverkat personlig assistans, bidra till ökad dialog och uppmärksamma de positiva aspekterna av personlig assistans.

Text och foto: Jonas Norén

Under detta år har jag verkligen fått uppleva och se de positiva aspekterna av personlig assistans på nära håll. Jag, som ofta sitter framför min dator under största delen av min arbetstid, har under året haft möjligheten att resa runt i Sverige och bevittna assistansens effekter. Jag har sett hur enskilda medarbetare kan göra en enorm skillnad i sina kunders liv. Jag har hört deras berättelser, berättelser som är så gripande att de får håret på armarna att resa sig.

En assistent jag träffade under året valde att bli personlig assistent och god man för sin vän efter en tragisk händelse. För henne var det en självklarhet att ställa upp och hjälpa sin vän, och hon gör detta med hela sitt hjärta. Trots att kunden inte alltid vill träna för att förbättra sin gång, sitt tal eller sin balans, peppar hon ständigt och ser till att den dagliga träningen blir av. Deras vänskapsrelation har vuxit sig starkare än någonsin, och detta band är en påminnelse om kraften i mänsklig empati och engagemang.

Assistenten och vännen Iza med kunden Edyta

En annan av de assistenter jag har mött arbetar med en person som varken kan tala eller gå. Men trots dessa utmaningar har de utvecklat en kontakt som är något alldeles extra – en djupare, nästan magisk kommunikation som är svår att sätta ord på. Jag kunde se denna speciella kontakt när de var tillsammans; kundens små tecken och uttryck som visade att han var glad och nöjd, och assistentens ansikte som lyste varje gång han talade om sin kund.

Assistent Akram tillsammans med kunden Rasmus

De assistenter jag har mött ger otroligt mycket av sig själva till de personer de arbetar med. De får energi av att hjälpa andra, vilket är fantastiskt. Snacka om rätt personer på rätt plats! Deras engagemang är en inspiration för oss alla.

Jag ser fram emot att fortsätta träffa våra kunder och assistenter runt om i landet. Deras berättelser och arbete gör mitt eget arbete så mycket mer berikande och meningsfullt. Jag kan inte låta bli att undra – hur hade livet sett ut för dessa personer utan assistansen?

Så låt oss idag fira och hylla all den fantastiska assistans som ges varje dag. Hipp hipp HURRA för Assistansens dag!

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: