På hästryggen trivs Caroline som bäst

Det kan ha varit en tuff dag, en tuff natt. Humöret kan vara dåligt, krafterna sinande. Men när Caroline hamnar på stoet Barcelonas rygg ler hon. Det här är hennes höjdpunkt, hennes glädje och hennes sätt att må bra. Vividanytt fick följe med henne till stallet, Carolines fristad.

Text & foto: Malin Brauer (ur Vividanytt nr 1 2015)

Caroline med hästen Barcelona

Sveriges näst mest populära idrott
Att sitta där på hästryggen, att känna hästens alla steg genom hela kroppen, att kontrollera ett flera hundra kilo tungt djur med stark flyktinstinkt och njuta av hovarnas dova ljud mot marken lockar en oerhört stor del av Sveriges befolkning. Näst efter ishockeyn är ridsporten den mest populära idrotten i landet.

Långa köer till landets ridskolor
Flera olika grenar inom hästsporten utövas i Sverige, allt ifrån trav till voltige, som är en sorts gymnastik på hästryggen. Det finns något för alla. Kanske är det också därför ridning och hästsport trollbundit människor i alla tider, att alla kan hitta sin inriktning. Fascinationen över de stora, vackra djuren tycks hålla i sig och köerna till landets ridskolor tycks aldrig ta slut.

4000 funktionsnedsatta rider
Ridning och hästsport är också den absolut största idrottsformen för människor med olika typer av funktionsnedsättningar i Sverige. Idag rider nästan 4000 funktionsnedsatta i vårt avlånga land, antingen i form av ridterapi eller som vanlig fritidsridning. Att få möjlighet att uppleva ridningens fördelar har funktionsnedsatta haft sedan mitten på förra sekelskiftet. Ridning stimulerar hela kroppen, och bidrar till utveckling av både motoriken samt förmågan att uppfatta saker.  

650 ridskolor i Sverige
Hästsportens positiva inverkan på människan har varit känt i flera hundra år, och har rekommenderats av läkare i alla tider. Av de 4000 aktiva ryttarna har den större delen av dessa (cirka 2000) en kognitiv funktionsnedsättning och en eller flera tilläggsnedsättningar. I Sverige finns det cirka 650 ridklubbar som bedriver ridskoleverksamhet. På cirka 400 av dessa finns ridning i olika former för funktionsnedsatta ryttare, de flesta av de 4000 aktiva rider för nöjes skull

Caroline är uppvuxen med hästar
En av de 4000 som rider är Caroline. Hon är 32 år gammal och kommer från Örebro. I princip är hon född bland hästar och Caroline kommer från en mycket hästsportsintresserad familj. Hennes pappa Raymond som idag är med i stallet är veterinär med inriktning på just stora djur, så Caroline har följt med honom runt på olika gårdar sedan hon var liten. Att Raymond dessutom har fött upp både rid- och travhästar gör att Caroline är milt sagt erfaren i umgänget med de här stora djuren. Hennes egen resa på hästryggen påbörjades som barn, hon red och ägnade sig åt hoppning. Sedan fick Caroline sin funktionsnedsättning och det fungerade inte längre. Men sedan några år har hon tagit upp det igen, en gång i veckan befinner hon sig i stallet och rider lektion.

Det här är hennes fristad
Det är en råkall tisdag i februari när Vividanytt träffar Caroline i stallet på Karlslunds ridklubb. Där inne frustar hästarna, någon gnäggar och en tredje sparkar hårt i boxväggen när sadelgjorden spänns åt. Här inne trivs Caroline, det märks tydligt även om hon inte kan uttrycka det med ord. Det här är hennes fristad, hennes glädje. 

– Caroline kan ha haft en jättedålig natt, en dålig dag. Hon kan vara trött, lite nere, men så fort hon kommer hit händer det något. Hon blir så glad av att vara här, berättar Åse-Lott, som är Carolines assistent. 

Rider för nöjes skull
Caroline rider för nöjes skull, men med på köpet kommer bättre fysik, motion och möjligheten att underhålla hennes intellektuella förmåga. Åse-Lott har arbetat tillsammans med Caroline i 3 år nu och hon tycker att Caroline mer och mer känns som en del av hennes familj, än någon hon arbetar med. 

– Att jobba med Caroline är att ha världens bästa jobb. Jag får ta stort eget ansvar, det är flexibelt och vi kan hitta på massor med roliga grejer. Caroline är alltid nyfiken på att testa nya roliga saker, vi har så roligt tillsammans, säger Åse-Lott. 

Har ridit hästen Barcelona i många år
Väl inne i stallet är Caroline hemma och hon ler stort när hon kommer fram tills den häst som hon ridit i många år nu, det mörkbruna 22-åriga stoet Barcelona med vit bläs och lugna, varma ögon. Caroline klappar Barcelona försiktigt på mulen, och Barcelona slappnar av.  

Assistenten Åse-Lott och Carolines pappa Raymond är de som är med idag. Precis som Raymond och Caroline har också Åse-Lott en gedigen bakgrund i hästsportsvärlden och rör sig smidigt i den här miljön. Hon ser till att Barcelona är klar för ridningen och sätter på henne utrustningen med van hand. 

  – Att få använda min kunskap om hästar i mitt jobb är fantastiskt, säger hon samtidigt som hon ryktar Barcelona. Åse-Lott brinner för människor och hästar och samspelet dem emellan. Tidigare har hon anordnat ridläger på somrarna för personer både med och utan funktionsnedsättningar. 

– Det här är verkligen veckans höjdpunkt i mitt arbete, att få se Carolines glädje är fantastiskt, säger hon.

Caroline trivs bäst på hästryggen

Leendena sprider sig
När hästen Barcelona, och Caroline är redo går vi ut i ridhuset. I gruppen är de ungefär tio ekipage. Nästan alla har någon form av fysisk funktionsnedsättning och behöver hjälp av en person som leder hästen och ser till att de sitter säkert i sadeln. I Carolines fall är det hennes pappa som springer bredvid och hennes assistent Åse-Lott som leder hästen. 

Ridläraren som leder lektionen hjälper alla ryttarna på plats i sadeln, och som sig bör väntar alla ekipage på mittlinjen tills alla är på plats och lektionen kan börja. När de fått klartecken hörs lite olika smackljud i ridhuset och långsamt börjarna hästarna röra sig framåt i skritt. Hästarna värms upp och leendena börjar sprida sig på deltagarnas läppar. Det här är glädje. Caroline ler stort varje gång hon passerar min plats på läktaren och det märks att hon tycker det här är fantastiskt. 

”Vi längtar till nästa gång”
Ridlektionen fortsätter, hästarna styrs upp på volter, vänder snett igenom och drivs igång i ökad skritt, en av tjejerna skrattar där uppe på hästryggen och jag blir nästan avundsjuk, jag vill också sitta där på hästryggen och känna den gungande skritten. Det drar ihop sig till trav, längs ena långsidan ska ekipagen trava. En efter en passerar de långsidan, det går undan för vissa, men de sitter avslappnat i sadlarna och följer med hästarnas rytm. Ridlektionen börjar lida mot sitt slut, ekipagen sluter upp på mittlinjen, nöjda blickar och trötta hästar. Caroline sitter av sin häst och leder tillbaka Barcelona till stallet, och gör iordning henne. Kommunikation igen, mellan Caroline och det bruna, gamla stoet finns en förståelse, ett samförstånd. Caroline är avslappnad och glad, och lägger ytterligare en lyckad ridlektion i sitt bagage. 

– Vi längtar redan till nästa vecka, säger Åse-Lott, och Caroline instämmer på hennes vis.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som personlig assistent? Läs vidare varför vi anser att vi har Sveriges bästa assistenter!

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: